Hvordan pakke bilen riktig

Når du skal pakke bilen enten det er til sommerferie eller en større helgetur, så er det viktig at du tenker på sikkerheten allerede fra du starter å pakke bilen. Winterbergh gir deg noen råd om hva du skal huske på.

Bil i sikkerhetsmessig god stand

Før du tar fatt på ferien er det viktig at du vet at bilen din er i sikkerhetsmessig god stand. Du skal kanskje kjøre langt og på veier som stiller krav til både fører og gode dekk. Søk råd hos fagfolk om du er i tvil om bil og dekk er i forsvarlig god stand. Husk at vinterdekk kan være farlig på sommerføre.

 

Sikre barna i bilen

Barn må sikres i forhold til vekt og alder. Det er påbudt å sikre barn med godkjent barnesete til de er minst 135 cm høye, eller over 36 kilo tunge. Les reglene hos Trygg Trafikk.

Pakk bagasjen riktig

Tunge og store gjenstander plasseres lavest mulig inn mot seteryggen i bagasjerommet. Lettere gjenstander plasseres ytterst. Dette gir lavt tyngdepunkt og bedre kjøreegenskaper, og bagasjen kommer ikke i bevegelse ved en bråstopp. Husk at bagasje på 18 kg kommer med et trykk på 540 kg ved en bråstopp i 50 km/t!

 

Myke ting inne i bilen

Inne i bilen skal det kun være myke ting. Selv et lite kamera eller en iPad på hattehylla er et dødbringende våpen ved en bråstopp.

 

Bruk av takboks

Bruker du takboks er det viktig å undersøke lovlig maksimalvekt på taket. Sjekk lovlig vekt i instruksjonsboka eller vognkortet. Avhengig av hvilken type bil du har varierer det fra 40–90 kg. Dette inkluderer også takstativ, boks og innhold.

 

Unngå innbrudd i bilen

Unngå å sette fra deg bilen med synlige verdisaker, telefon eller nettbrett. Et innbrudd er en kjedelig start på ferien din.

Hund i bil

Vi oppfordrer til bruk av sikkerhets-godkjente hundebur. Har du ikke bur eller spesialsele til hunden din, så er gulvet på passasjersiden foran den sikreste plasseringen av hunden.

 

Nødutstyr

Det er viktig at refleksvest og varseltrekant er lett tilgjengelig. Hvis man får stopp på veien er det livsviktig at varseltrekanten er lett å finne for å varsle andre trafikanter om at man står til hinder for trafikken.

 

Kilder: Statens Vegvesen, Norsk Luftambulanse og Trygg Trafikk.